• PDF

Стъпки към успеха

  • Събота, 18 Септември 2010г. 14:57ч.
  • Автор: pH
Какво е необходимо за това, пчеларят да произвежда мед всяка година?

Най - оригиналната конструкция на кошера? Най - напредничевата система за отглеждане на пчели? Най - добрата порода пчели? 
Кой ще отговори правилно на тези въпроси? Както в който и да е друг отрасъл на животновъдството, трябва да имаме основа на основите, т.е. добрия производител. В Амерка крава, която дава по малко от 6 000 кг. мляго в годината я режат на месо, защото да се държи такава крава е нерентабилно. Ние имаме на пчелините си, главно отслабнали до невъзможност пчелни семейства, т.е. инкубатори и разпространители на болести. Как да имаме здрави и силни пчели? Известно е по статистика, че на пчелина една трета са силните семейства, примерно толкова са средните по сила и последната една трета са слабите семейства. А в някои години количеството на слабите семйства стига до половината на цялото количество, понякога и повече. Как да направим така, че да няма слаби пчелни семейства, и съответно болести? Как да направим така, че на нашия пчелин да има основно силни пчелни семейства? Преди всичко нека да отговорим на въпроса честно: "А какво сме направили ние за това, освен, че искаме повече пчели, повече мед, повече пари?" Само едното желание е малко. С какво се занимаваме в началото на годината? През пролетта купуваме пчели, ако не стига определено количество след зимуването, после подсилваме отслабналите...

Коментари  

 
+6 #1 potresa 2011-08-05 10:16
da hubavi vaprosi a kade sa otgovorite
 
 
+2 #2 валери цеков 2012-12-09 15:34
Като ни е жал да унищожиме слабите,като се надяваме,че ще се оправят и най-вече че сме мудни и нерешителни така ще е караме,по-скоро така ще е карат "любителите" :-)
 

За да добавите коментар трябва да сте регистиран потребител на сайта.