• PDF

Пчелите надрусани с пестициди

  • Четвъртък, 03 Март 2011г. 22:58ч.
  • Последна промяна Четвъртък, 03 Март 2011г. 23:34ч.
  • Автор: Stancho Koichev
Пчелите у нас започнаха да изчезват като за това най-вероятно са виновни пестицидите, които им действат като наркотик.
Една от теориите е, че препаратите за унищожаване на вредителите дезориентират насекомите и затова те не могат да намерят пътя към кошера обяснява шефът на съюза на пчеларите Илия Цонев.
Според световните теории сред другите причини за изчезването на цели пчелни кошери са и ГМО, мобилните мрежи.
Феноменът познат като " синдрома на празният кошер " засегна и българските пчелари, след като причини огромни загуби в света през последните 5-6 години. За безпричинно изчезване на цели пчелни семейства от кошерите сигнализираха в Кюстендилско, а във Враца пчелите опразнили кошерите през зимата.
Изчезването на пчелите не е нов феномен, такива сигнали през последните години има в САЩ и Европа. "Никой не може да каже категорично каква е причината за напускането на кошерите" - заявява Илия Цонев. В световната наука се спрягат над 60 причини, свързани с бягството на пчелите.
Една от тях е именно въздействието на неоникотиидните пестициди върху пчелите. По думите му у нас се използват такива вещества в на 15 търговски марки. Пчеларите настояват Националната ветеринаромедицинска служба да събира информация за видовете пестициди и полетата в които се използват.
Съюзът на пчеларите е депозирал протестно писмо до парламентарната по земеделие и до министъра на земеделието Мирослав Найденов, с което алармира за тежкото състояние в бранша. Пчеларите настояват за заплащане на опрашителните процедури, като искат по 40 лв на кошер. Те искат и да отпадне плащането на данък 40% от доходите си, който бе въведен тази година.

За да добавите коментар трябва да сте регистиран потребител на сайта.