• PDF

Кога и как се започва с пчеларство?

  • Понеделник, 30 Август 2010г. 11:24ч.
  • Последна промяна Петък, 30 Декември 2011г. 19:04ч.
  • Автор: Боян Първулов Иванов
Много често се задават въпроси от хора, желаещи да практикуват пчеларство, кога, как и с колко пчелни семейства е най-добре да се започне?
Преди всичко има няколко основни принципа, които всички са длъжни да спазват:

1. Пчелните семейства трябва да са здрави, тъй като болните продукция не дават.

2. Да се знаят много добре биологичните изисквания на пчелното семейство.

3. Семействата да са запасени с достатъчно и качествена храна.

Най-важните въпроси, които са от съществено значение за бъдеща пчеларска дейност са:

1. Кога е най-подходящият момент? 

2. С колко и какви семейства следва да се започне?

3. Как да се започне?

4. Коя система кошери да се предпочетат?

Най-важното условие при започване на пчеларстване е начинаещият пчелар да се снабди с необходимата специализирана и съвременна пчеларска литература. Излизащите вестници и списания само допринасят за усъвършенстване на дейността му като пчелар.

Най-подходящ момент за започване на пчеларстване е пролетта, когато пчелните семейства са презимували и са преминали неблагоприятните климатични условия. 

През пролетта започва цъфтежът на много от прашецо и медодайните растения, така че и да има някакви пропуски от страна на начинаещия пчелар, те няма да са от фатално значение за пчелните семейства. Условията позволяват да се развиват благоприятно, без активна човешка намеса.

Начинаещият пчелар е добре да започне с две или повече пчелни семейства. Съображенията са следните:
- ако сполети някакво неблагополучие едно от семействата, то поне другите ще се развиват нормално;
-при нужда винаги ще моЖе да се отнеме част от пилото или пчелите от по-добре развиващото се семейство и да се подпомогне по-слабото;
-при две и повече семейства начинаещият пчелар чувства по-голяма отговорност и ангажираност да се отнася сериозно с тях. Колкото са повече, толкова тази отговорност е по-голяма.

Дали да се започне с рояци или развити семейства? По-добре е да се започне с развити семейства, защото в ранна пролет рояци няма, а от развитите семейства ще може да се очаква някаква продукция. Това е от голямо значение както за начинаещия пчелар, така и за неговото семейство. Ще може да се почувства плодът от пчеларската дейност.

Остава въпроса как да се започне? Най-добре е да се закупят семейства от опитен пчелар или от наследниците на някой починал или възрастен, който не е в състояние да се грижи вече за пчелите си. При определянето на цената и закупуването винаги би трябвало да участва опитен пчелар, който да прегледа семействата, за тяхната сила и здравословно състояние. Той трябва да покаже на практика как се застава и отваря кошерът, как се изваждат питите, кое е пчела работничка, търтей, майка. Кое е запечатано пило, младо открито пило и яйца. Може да покаже и други практически похвати и дейности. Обикновено отзивчивите пчелари с удоволствие предлагат опита си на по-младите и неопитните.

Запознал се със състава на пчелното семейство, пилото, питите със запечатан мед, прашец и други дейности, начинаещият пчелар ще може да разчита вече на познанията, добити в учебните форми и от пчеларската литература.

Каква система кошери са най-подходящи? Няма неподходяща система кошери. Има лоши пчелари. Напоследък повечето се увличат в много-корпусната система -ЛР. 

Всичките системи са добри, когато се работи професионално с тях. Има известни предимства при много-корпусните. Те са по-пригодени за интензивно пчеларстване. 

Всичко обаче зависи от нагласата на пчеларя, неговите възможности за често посещаване на пчелина и нектародайността на района в който ще се пчеларства.

Източник:
Кника: Уроци по пчеларство
Автор: доц. д-р Б. Първулов

Коментари  

 
+65 #1 спартак симеонов 2010-12-05 22:31
:-) :-)
 
 
+33 #2 спартак симеонов 2011-01-17 21:47
:-)
 
 
+24 #3 Rumen 2013-05-13 20:11
Толкова е сладкодумна статията, как да не стане човек пчелар? :)
 

За да добавите коментар трябва да сте регистиран потребител на сайта.