• PDF

От изрезките, получени при разпечатването на меда

  • Вторник, 29 Март 2011г. 19:21ч.
  • Автор: Stancho Koichev
Голямо количество висококачествен восък може да се получи чрез претопяването на изрезките от восъчните запечатъци при центрофугирането на меда. За целта медът трябва да бъде запечатан (което е гаранция, че е напълно зрял).
За да получа повече восък, аз изрязвам по-дълбоко килийките (2-3 мм). С това целя две неща: първо, получавам повече восък и второ, пчелите веднага надзиждат килийките и ги опресняват. Изрезките прецеждам през специален съд с мрежа отдолу, така че цялото количество мед се стича в друг съд. Разпечатъците промивам и давам на пчелите. По този начин получавам най-много и висококачествен восък. Във връзка с разпечатването на меда ще обърна внимание на ползването на т.н. „вилица за разпечатване", която е пълен анахронизъм. Тя само разкъсва восъчните разпечатани, без да открива килийките. По този начин в килийките остава повече от 20% мед, който практически се счита за загубен. И второ по този начин се получават минимални количества восък. Ето защо препоръчвам този инструмент да изчезне от пчеларските магазини.
Восък (50-60 г) може да се получи и от всяко пчелно семейство при събиране и оползотворяване на восъчните разпечатки (стърготини), получени при разпечатването на меда през зимата и паднали на дъното на кошера, а също и от почистването на рамките и други части на кошера. Пчеларят трябва да направи всичко възможно да не остави нито грам восък неоползотворен.

Коментари  

 
0 #1 profile 2018-11-01 13:22
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

 

За да добавите коментар трябва да сте регистиран потребител на сайта.