Статии

Предотвратяване на кражбите между пчелните семейства

Кражбите между пчелите предизвикваме като допуснем разливане на сироп или мед около кошера; при преглед; гнездото е отворено дълго време; оставим открита пита и още ред причини. При липса на паша, особено есента, когато центрофугираме стоковия мед, а и след това, когато извършваме рутинни прверки, пчелите привлечени от миризмата от отворения кошер, за да си увеличат храната за зимата, се насочват към него. Състоянието от нападнатия кошер се предава и на съседните кошери и особено към по-слаби, останали без майка и болни семейства, към всички чиято защита е по-слаба, за да им вземат храната. Ако не вземем мерки – впоследствие в целия пчелин.
Много по-лесно е да предпазим пчелните семейства от кражби, отколкото да водим борба с тях, след като вече са факт. В пчеларската литература има препоръки как да не допуснем кражбите, поне за това, което зависи от нас. Да отглеждаме само силни семейства. Но за съжаление имаме и слаби такива, отводки, резервни майки. Прегледите и подхранването да извършваме само сутрин и вечер, когато летенето на пчелите е по-слабо. Но когато пчелните семейства са повече и отиваме само в неделя? И още редица съвети, ако изпълним едни, а пропуснем някои и нападението между пчелите ще е налице.
За да съм спокоен, че независимо за какво и кога откривам гнездото, колкото време е необходимо, съм изключил достъпа на чужди пчели до преглежданото семейство. Преди използвах преносима кабинка скована от летви и облицована с мрежа, а понастоящем – още по- практично– с плажен или градински чадър (снимката). При отворено положение на чадъра по периферията му се зашива обикновено перде с дължина до земята, през дупките на което пчелите не могат да преминават. В края на спиците на чадъра се получават малки триъгълни отвори. Те служат за изход на пчелите от преглеждания кошер, пълзейки по пердето, но външни пчели не се ориентират към тези отвори. Дръжката на чадъра се удължава с желязна тръба. До всеки кошер има забита 50-60 сm по-широка тръба, в която влиза удължената дръжка.
Така пригоденият чадър се мести от кошер на кошер, без да се затваря, чак до завършване на проверката. На всеки кошер предварително се сваля покривът, за да не заема място вътре, където пчеларят работи спокойно през цялото време, без притеснения от кражби. Има място за свалените корпуси и кожуси. Пчелите продължават своята работа, влизайки и излизайки през входовете отпред, които не са закрити, което е видно от снимката. По този начин е решен проблемът с есенните, но ако се налага и по всяко друго време, нападения с кражби между пчелните семейства.

Източник: в. Пчела и кошер

Вашият коментар