Новини

ЕК ще помага на пчеларството

Европейската комисия обмисля закон за забрана на пестицидите, свързани с намаляването на пчелите. В доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) по-рано този месец се казва, че три широко използвани вида пестициди, произвеждани от швейцарската Syngenta и немската Bayer, представляват сериозна опасност за пчелите. „Бихме могли да защитим такива мерки. Комисията разглежда всички факти и реакции от фирмите”, заяви говорителят Фредерик Винсент в петък. „Трябва да вземем предвид какво е постижимо и какъв може да бъде графикът, така че не бързаме бясно, но ще трябва да помислим по този въпрос. Сеитбеният сезон тепърва предстои“, посочи той, цитиран от greentech.bg.
Страховете относно въздействието върху пчелите на инсектицидите, базирани на неоникотиноид – сред най-често използваните пестициди култури – накара Франция да оттегли своето одобрение през юни миналата година за използването на препарата Cruiser OSR на фирмата Syngenta, използван за третиране на рапицата.
Други държави-членки на ЕС – Германия, Словения и Холандия – са въвели ограничения за използването на пестициди и призовават за по-категорични действия в целия ЕС. Опциите включват забрана на някои вещества за някои култури, а не толкова тотална забрана.
Що се касае до рисковете, научните съветници на ЕС – Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) – издаде наскоро доклад за рисковете, които индустрия и правителствата поемат, ако не желаят да действат навреме.
Сред казусите, разглеждани в доклада, се оценява и бавната реакция спрямо видните доказателства за вредата върху пчелите, оказвана от неоникотиноида. Френските пчелари говорят за обезпокоително поведение на пчелите след употребата на неоникотиноиди за третиране на слънчогледово семе още през 1994 г. Те казват, че пчелите са намирани в състояние на дезориентация или направо мъртви пред кошерите си. Жаклин Макглейд, изпълнителен директор на ЕАОС, казва, че вече са налице проучвания от цяло десетилетие, които говорят за сериозен риск за здравето на пчелите.

Източник: в. "Пчела и кошер"

Вашият коментар