Новини

Как да принудим хрантутниците да се погрижат за пчелите?

Притежавам два пчелина в Бургаска област с по над 100 кошера и два в Котел с по над десет пчелни семейства. Регистриран съм като земеделски производител от началото на 2005 г. Досега не съм получи и една стотинка от държавата, въпреки, че всяка година произвеждам и продавам над 5 тона мед…
Сега се раздават стотици милиони за млади фермери, включително и пчелари, но никой не води отчет колко от тези средства са „отишли на вятъра” или реално са оползотворени. Има една българска поговорка, че „От всяко дърво свирка не става”. Това с особена сила важи за пчеларството.
…Ето един мой пример:
Наложи се да продам част от пчелните семейства в пчелина си в Бургас на двама „бизнесмени”, интересували се по колко мед се произвежда от семейство и на каква цена се продава меса. На единия продадох 41, а на другия 30 броя преди две години. Пчелните семейства останаха в моя пчелин, а те все ме лъжеха, че ще ги вземат и преместят. През август вадеха меда и ги подхранваха със захарен сироп през тази пролет на 2012 г. Резултатът е следния – на този с 41 семейства му останаха 5 семейства, а на другия – 10-15 броя. При мен от 100 семейства загинаха 6 отводки, от които 3 без майки.
Сами си правете изводите
Нека колегите пчелари пишат повече за пчелите и как да принудим хрантутниците да се погрижат за пчелите?
Прогнозите не на маите, а на баба Ванга и Айнщайн се сбъдват!/Гавраил Черкезов, Бургас

Отворено писмо до Бойко Борисов
Георги Тодоров, председател на сдружение “Акация – 1899“
 
Многоуважаеми г-н Борисов,
Най-напред моля да бъде извинен, че си позволявам да Ви занимавам с проблемите на българското пчеларство. То е важен подотрасъл на земеделието, но за съжаление недостатъчно оценен…
Създадоха се много Национални пчеларски организации, лидерите на които нееднократно заявяват, че те „защитават“ интересите на пчеларите. Въпроса е на кои пчелари? На всички или на определен кръг от пчелари.
Молбата ми е Вие да вземете инициативата, под Ваш патронаж да се свика Национална конференция на Управителните съвети на всички Национални съюзи и Асоциации под мотото: „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“
Друг много важен въпрос е как се изразходват парите от Евросъюза и от бюджета на страната за подпомагане на пчеларството по тригодишната програма 2011-2013.
Работната група към Министерството на земеделието и храните, която преразпределя парите по раздели, действащи мерки и сектори по националната програма е съставена от представители на Министерството и представители на пчеларските организации.
Със състава на тази работна група е нарушен чл.5 ал.3 от Закон за пчеларството, който гласи:“Национален браншови пчеларски съюз е този, който има структури във всички области и повече от 50 % от общините в страната”. Има ли Министерството официална достоверна документация, за числения състав на Националните пчеларски съюзи и асоциации, които участват в тази работна група и отговарят ли на чл.5 ал.3?
Какви са резултатите от работата на тази работна група?
Цената на един кошер е определена от 120 до 150 лв. при предлагана пазарна от 65 до 80 лв., една отводка 120 лв., при пазарна 50 -60 лв.,1 една пчелна майка 18 лв., при пазарна 10-12 лв.
Може ли при съществуваща пазарна икономика в Р България да се допусне монополизма, който е в интерес на определен малък кръг за сметка на мнозинството български пчелари?
Отговорът е може, защото се дава възможност, ръководителите на Министерството на земеделието и храните да бъдат под влиянието на недобросъвестни пчеларски ръководители, които „защитават“ интересите на пчеларите.
Мария Неделчева е Евродепутат, който направи ценни предложения пред Европарламента и аргументирано убеди Евродепутатите, че пчеларите трябва да се подпомагат на бройка пчелни семейства.
Многоуважаеми г-н Борисов,
Ние пчеларите от България вярваме, че Вие ще вземете присърце нашите проблеми и те ще бъдат благоприятно разрешени, за което ще Ви бъдем безкрайно благодарни.
Пчеларството е „роман“, написан без начало и без край, чете се цял живот.(Бел. ред. Писмото публикуваме със съкращения).

Източник: Farmer.bg

Вашият коментар