Новини

Увеличава се броят на младите хора в Добричка област, занимаващи се с пчеларство, според председателя на местния браншови съюз

16%-17% от подалите заявления за подпомагане по Националната програма за пчеларство са фермери от Добричка област и това е един висок процент, заяви Стойчо Стойчев, председател на Областния браншови съюз на пчеларите в Добрич, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. Съвсем наскоро в Добрич се проведе курс за пчелари-проверители, което е поредно доказателство за активната работа в този бранш. Курсът бе ръководен от проф. Кънчо Кънчев, дългогодишен член на УС на Националната асоциация на пчеларите в страната и един от авторитетите в нашата страна в сферата на пчеларството. Не само в областта на Добрич, но и в национален мащаб най-голям е интересът към мярката, свързана с пчелните кошери, отводките и пчелните майки, подчерта Стойчо Стойчев. Той допълни, че е голям интересът и към мярката, свързаната с препаратите за борба с вароатозата (паразитна болест по пчелите, причинена от вид кърлеж, която създава огромни проблеми на пчеларите). В последните години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на пчеларите в Добричко и то на младите хора сред тях, каза Стойчев. Това е причина в района да се кандидатства активно за подпомагане не само по националната пчеларска програма, но и по другите мерки – за подпомагане на млади фермери, за преструктуриране на полупазарни стопанства, за модернизация на стопанствата. В този контекст от областния браншови съюз изразяват своята благодарност към служителите както от Областната служба за съвети в земеделието, така и към работещите в Областната дирекция на ДФ “Земеделие”, за добрата съвместна работа със земеделците при изготвяне на бизнес плановете и за “перфектната” организация от страна на Разплащателната агенция при отпускането на помощите.

Изненадващо за почти всички от бранша на пчеларите, в момента се наблюдава стагнация (застой) на пазара на мед, заяви Стойчев. Тази година изкупната цена на едро е започнала от 3,60 – 3,80 лв. за кг. Вече има и единични случаи на сделки за 4,00 – 4,20 лв. Въпреки това тенденцията, която се наблюдава в момента, е предлагането да надвишава търсенето на мед. В наличност е доста голямо количество мед, което не се изкупува. Няколко са нашите фирми, които изкупуват мед, произведен в Добруджа. Основно износът на добруджански мед е за Германия. На пазара в Добрич на дребно цената на меда се движи между 7 и 10 лв. за голям буркан в зависимост от вида мед. Традиционно в района се произвежда мед от рапица и слънчоглед, той е най-евтин и най-малко търсен според търговците. Клиентите предпочитат акациевия и липовия мед, те са и по-скъпи. Много търсен е също медът, произведен в морските общини на областта, заради вкусовите му качества. Той съчетава аромата на билки и треви, които виреят в крайморските райони. През миналата година пчеларите в Добричко очакваха добивите им от мед да бъдат около 4000 тона. Бе произведен и повече акациев мед. Сега въпреки застоя в търсенето на продукцията им пчеларите в областта развиват активна дейност, възползвайки се от различните мерки за подпомагане на земеделците у нас.

Източник: http://www.farmer.bg

Вашият коментар