Новини

Животновъдите да очакват парите си още от средата на декември

Предложеният праг от 150 хил. евро за плащане на площ на земеделските производители е прекалено нисък и трябва да бъде завишен. Такава ще бъде позицията на българското правителство в дебатите за ОСП 2014-2020 г. относно проектопредложенията на ЕК за ново общо аграрно законодателство.

Пред парламентарната Комисия по земеделие и гори министър Мирослав Найденов още обяви ЖИВОТНОВЪДИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИТЕ СИ ОЩЕ ОТ ТАЗИ ГОДИНА
Те имат категоричното обещание на агроминистъра за това, защото средствата за тях са планувани в бюджет 2011. Още в средата на декември фонд "Земеделие" ще има готовност да започне да им превежда националните доплащания в размер на 53 млн. лв. А от януари 2012 г. държавният фонд ще е готов да започне да изплаща и европейските субсидии, както и по-големият размер на компенсаторните плащания за планински и полупланински райони, обеща зам.- министърът на земеделието Светлана Боянова.
Производителите в необлагодетелстваните райони вече ще получават по-големи субсидии, както бе записано в шестата нотификация на програмата за развитие на селските райони.

ОЩЕ ЕДНА ГРЪЪМКА НОВИНА ЗАСЯГА ВСИЧКИ ФЕРМЕРИ И ОБЕЩАВА ДА НЯМА ВЕЧЕ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАВЯВАНЕ НА ПЛОЩИТЕ
България най-сетне е готова с пълната актуализация на ортофото картата на земеделските парцели. Това трябва да означава, че от догодина не бива да има никакви проблеми със застъпване на парцели и с недопустими за подпомагане площи…Но за това вече ще можем да бъдем сигурни като го видим с очите си и чуем с ушите си лично на полето.

Преди това – в началото на декември ще чуем и мнението на одиторите от Европейската комисия, които ще дойдат, за да дадат своята оценка на разплащателната система на площ на базата на ортофото картите.
Мнозина питат какво става по темата на седмицата…протестите, които очакваме да видим дали ще се случат след 28 ноември.

Найденов разкри, че ПРОДЪЛЖАВАТ ПРЕГОВОРИТЕ СЪС ЗЪРЪНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
и останалите браншови организации във връзка с орязаните национални доплащания.
Според наши източници, с днешна дата земеделците изглеждат готови да бранят правата си и не дават вид на стреснати от заканите на Дянков, че парите за зърнопроизводство може да се преразпределят в други сектори, ако протестират.
Земеделският министър дори изглежда по-притеснен от тях, може би за поста и авторитета си. Той продължава да се надява, че чрез диалог може да се стигне до съгласие.
Какво означава съгласие обаче – никой не казва. И никоя от страните не е готова да обясни какво е склонна да отстъпи. Какъв диалог тогава е това?
Като наблюдатели, досегашният опит ни е убедил в едно – позициите бързо могат да се извъртат…
Така че седмицата, която се задава ще е решаваща да видим нещо подобно – за второ четене влиза проектобюджетът на Дянков.

Вашият коментар