Новини

Георги Гочев – пчелар номер 1 на България за 2011 г

За тринайсeти път – Национален приз на в. „Пчела и кошер”
 
В света на пчеларството, пчелар под 40 години се смята за млад пчелар. Всъщност не възрастта, а опитът и знанията са определящи за общественото признание.

Георги Гочев, номиниран от в. „Пчела и кошер” за пчелар №1 на България за 2011 г., е именно под тази психологическа граница, но има и опит и знания, за да практикува отлично и ефективно пчеларството.

През 1993-1994 година започва да се занимава с пчели, без да има никаква професионална подготовка. Просто е принуден от обстоятелствата на семейния пчелин. Отначало работи с двадесетина кошера тип Дадан-Блат, впоследствие ги удвоява и утроява. Постепенно трупа практически опит, но той е човек, който много добре се учи и заимства от напредналите си колеги.

Така четейки от десетина книжки за пчелите, следвайки изявите и поучавайки се от известния на всички бай Киро, Гочето стига до идеята да обнови пчелина си. Новият пчелин изисква и нова технология и тук идват на помощ големите в бранша – основно Костадин Якофов от Пловдив, чиито познания за кошерите и пчелите са полезни на всички пчелари в страната и Симеон Тодоров, добре изпипал техническите подробности в новата методика за работа с пчелните семейства.

Постепенно пчелините стават два, кошерите стават 150, като повечето от тях са чисто нови многокорпусни – 10 и 5 рамкови. Пчелините са разположени в района на Несебър, където Георги членува в пчеларското дружество.

Източник: Farmer.bg

Вашият коментар