Новини

Новата медена реколта – опазване и предлаганe

Както е известно, пчеларството е особен вид дейност. Така е и с продуктите, произведени от пчелите. Медът на практика има много голям срок на годност. И колкото е по-пресен, толкова е по качествен. Така че, пчеларите не би трябвало да имат проблем с начина на съхранение на меда от новата реколта. Но все пак трябва да се спазват някои правила. Основното е да се съхранява в добре затворени съдове, защото медът е хигроскопичен. Той поглъща от атмосферата влага. Това може да доведе до нежелани процеси и ферментация. Съдовете за съхранение трябва да бъдат много добре уплътнени.Преди години пчеларите работеха с тенекии. Оказа се, че те не са най-подходящата опаковка, защото бе доказано, че медът има съставки, които разяждат метала. Затова е най-добре да се използват пластмасови кофи каквито са тези за хрантелни продукти. Те стават и за многократна употреба, докато тенекиите са за еднократна. Стойността на кофите и тенекиите е почти еднаква, така че пчеларите трябва да се преориентират. Вместимостта им е също горе-долу еднаква /25 кг/, но има и кофи по 18 кг, които са по-удобни, защото на пчеларите няма да се налага да вдигат толкова голяма тежест. Един от проблемите в пчеларството е, че нашите колеги са принудени много често да вдигат тежък инвентар, пълни магазини, пълни кошери, което много изморява и води до нежелани травми.

Добре съхраненият мед ще намери и добър пазар. Но в реализацията също има някои тънкости, които трябва да се имат предвид, особено от младите пчелари. От години наблюдавам един парадокс в нашето пчеларство. Пчелар, който вади около 2, 3 до 4 тона мед се опитва да го реализира “на дребно”. Защото цените “на дребно” достигат 8 лв. за полифлорните и 10 лв за монофлорните. Мановият е 2-3 лв. по-скъп. Друго е положението когато човек извади повече мед /около 10 тона, например/, защото има повече кошери или годината в района му е по-добра. Тогава той е принуден да го дава “на едро”. А цената “на едро” се изравни почти с цената на захарта. Известно е, че на “едро” търговците изкупуват мед на 3,50-4 лева за килограм. Какво излиза? Човек не си заслужава да произведе повече мед, защото го дава без пари. Буквално на цената на захарта. Но освен пчеларя-професионалист, този парадокс затруднява и големите пчелни стопанства в България, защото на практика се оказва, че ако произведеш много мед, трябва да го продадеш на безценица.

Кога пчеларите да продават своя мед? За разлика от продукцията на земеделските стопани, при която често се изчакват по-добри цени, пчелните продукти нямат сезонност. Също и в търсенето. Не съм виждал цени на меда да се различават – каквито са в началото на сезона, такива са и в началото на следващия сезон. През цялата година цените на пчелните продукти годе-долу са еднакви. Естествено, ако годината е неблагоприятна и добивите са ниски и медът бързо свърши, някъде около февруари, тогава цените могат и да се вдигнат. Но на практика подобно нещо не се наблюдава.

Как да се продава меда? “На едро” или “на дребно”? Моята препоръка е пчеларите да не продават “на едро”, ако могат, защото всяко едно звено, което е застанало между производителя и потребителя, обикновено отнема част от печалбата. При пчеларите това е около 50%.

Източник: www.farmer.bg

Вашият коментар