пчели и мравки
Статии

Как да се справим с мравките

пчели и мравки Мравките нападат пчелните семейства, погубват пилото, похищават меда. При масово нападение за едно денонощие тези насекоми могат да изнесат до 1 кг мед. Мравките може да внесат в пчелното семейство причинителите на различни заболявания (гнилец и др.). Ето няколко метода за борба с тях.
– Преди да се постави кошера върху крачета в тях се забиват големи гвоздеи, които се оставят да стърчат с 6-7 см. след това около гвоздеите се поставя тампон от памук или плат, обилно напоени с керосин. Ако керосинът започне да изсъхва, то тампонът отново трябва да се напои. 
След няколко опита да проникнат в кошера, мравките го оставят на мира.
– На дъното на кошера може да се посипе сол. В такива кошери мравките изчезват не само вътре в гнездото, но и на платното. Може да се полее също и почвата около кошера със солена вода – 200 грама сол на 1 литър вода. Продължителността на действие на този разтвор е голяма и в сухо лято предпазва кошера с месеци.
– За борба с мравките се използват свежи листа от домати. Достатъчно е да се поставят върху кошера на тавана или на платното няколко пресни листа от домати и да се покрият с хартия и мравките ще изчезнат. Може да се засадят домати около кошера, или пък кошерите да се поставят в лехите с домати. Смята се, че миризмата на това растение отблъсква мравките.
– Забелязано е, че ако около кошера се посипят 1-2 с.л. горчица, то мравките спират да досаждат на пчелите. Достатъчно е веднъж да се посипе пътят на мравките с горчица. Действието продължава дълго време.
– Против мравки помага и зеления лук. Нарязва се на ситно, поставя се на дъното и на платното. Мравките се плашат и от листата на магданоза и ореха.
Търсите начин да отстраните мравките от храната?

Стършелите са усвоили подходящата техника: те ги вдигат във въздуха и ги пускат встрани, съобщава статия в “Нешънъл джиографик”, базирана на резултатите от научни наблюдения. В експеримент с диви насекоми учените от Нова Зеландия наблюдаваха как обикновените стършели – чужд за страната вид, привнесен отвън – се съревновават за храната с местния вид мравки Prolasius advenus.

Когато види парчето храна, нападнато от мравките, стършелът започва да ги отстранява една по една, като ги вдига с челюстите си, пренася ги настрани и ги пуска живи. Това е документирано във видеоматериали.

“Доколкото ни е известно, това поведение не е описвано преди” – каза съавторът на проучването Джулиън Грейнджиър, биолог от “Виктория юнивърсити” в Уелингтън.
Обикновеният стършел (Vespula vulgaris) е местен вид за Северна Америка, а в нова Зеландия е привнесен в средата на 70-те години на миналия век. Храни се с нектар и други насекоми, напада както жива плячка, така и мърша.

Грейнджиър и колегата му Филип Лестър заподозрели, че стършелите се конкурират с местните мравки за оскъдните на протеин хранителни ресурси в новозеландските крайбрежни гори. Това дало на специалистите идеята да проведат експеримента с двата вида насекоми, като им предложат високопротеинова храна: парчета от риба тон.
Парчетата били разположени на 48 позиции в крайбрежните гори, като при всяко била монтирана камера за наблюдение. 45 от 48-те примамки били посетени и от стършелите, и от мравките. Камерите записали 1295 взаимодействия между насекомите.

В огромното мнозинство от случаите стършелите и мравките се избягвали взаимно, а 341 пъти мравките нападали много по-големите от тях стършели, като ги хапели и пръскали с мравчена киселина – техен характерен защитен механизъм.

В 90 случая стършелите били агресивната страна, като успешните пренасяния на мравки били 62, а 28 пъти стършелите не успели да отвлекат мравката. “Беше изненадващо да установим, че мравките, които са 200 пъти по-малки от стършелите, са техни сериозни конкуренти” – каза Грейнджиър.

При повечето случаи въздушното отвличане е било непровокирано, като мравките просто били вдигани и отнасяни встрани. Само няколко пъти те се опитали да окажат съпротива. Учените предполагат, че самоотбраната с мравчена киселина е причината, поради която стършелите предпочитат просто да махнат мравките от храната, вместо да ги убиват. “Като не се бият с тях, а просто ги отнасят, стършелите се предпазват от контакт с вредната субстанция” – каза Грейнджиър.

Източник: Farmer.bg

Вашият коментар