Пчела
Новини

1000 лв. за кило пчелно млечице на дребно

Пчела Около 1000 лв. излиза килограм пчелно млечице на дребно. Това съобщи Ефрем Моллов, председател на Асоциация на пчеларите професионалисти. Полезният продукт на едро е двойно по-евтин и струва половин хилядарка. Малките разфасовки от 10 г вървят по 10 лв. 50-60 лв. пък струва килограм прополис на едро, а на дребно цената се качва с 50 на сто до 100 лв.

Щандовете на Националната седмица на българските пчелни

продукти ще бъдат отворени за посетители до 29 август. Инициативата се организира в София, Варна и Бургас и цели да запознае българите с уникалните свойства на прополиса, пчелното млечице и пчелния прашец.  Заради високата цена на тези продукти те могат да бъдат закупени само от производители и не се предлагат по големите хипермаркети. Преките чужди инвестиции в българското пчеларство са средно по 8-10 млн. лв. годишно, което е добре за бранша, отчете още Моллов. С 40 стотинки до 3,40 лв. за кило е паднала изкупната цена на меда, оплакаха се пчеларите. Производителите на мед, които са регистрирани за директни продажби, все още могат да пласират до 40 на сто от своята продукция, а останалите 60% се преработват и продават по хипермаркетите. „Това е основният проблем на бранша“, категоричен е Младен Котларски, председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти. В същото време изкуствените подсладители, които заляха пазара и се съдържат във все повече храни и напитки, силно подбивали продажбите на мед, отчете още шефът на пчеларската асоциация.

„Изнасяме между 8 и 12 хиляди тона мед годишно. Това количество може да скочи двойно, ако секторът се модернизира“, добави още той. Пчеларите напомниха, че само истинският мед кристализира, като единствено акациевият може да се задържи в течно състояние около две години. Реколтата от мед тази година е "средна хубост", обясни Котларски. Двойно-тройно повече продажби очакват от бранша през зимата, когато грипове започнат да мъчат населението и хората се засилят за укрепват имунната си система.

Източник: Farmer.bg

Вашият коментар