Новини

Пчелари искат данъчни облекчения и субсидии

Данъчни облекчения за пчеларите и оптимизация на тригодишната програма за пчеларство препоръчват пчеларите.

Те искат и директни субсидии на пчелно семейство и оптимизация на нормативната база, подобряване на качеството на пчелните майки, по-добро ветеринарно обслужване на сектора. Пчеларите настояват за съдействие за охрана на пчелините и за помощ при обезпечаване реализацията на продукцията. Те са категорични, че трябва да се подобри ефективност на постоянните комисии към областните дирекции по земеделие.

Това лято група експерти в областта са направили подробно проучване, за да установят какво е разпространението на синдрома на празния кошер в България и да се изследват причините за повишената смъртност на пчелните семейства. От 41 пчелина от 15 области на страната, които са били посетени в рамките на анализа, с повишена смъртност са 29 пчелина, а смъртност до 10 % е установена в останалите 12 пчелина. Загинали са почти една трета от пчелните семейства или точно 1498 и са оцелели 2870.

В България не се констатира "синдрома на празния кошер". Основните фактори, изиграли роля за смъртността при пчелите са отравянето с пестициди и едно от заболяванията при пчелите – вароатозата. 64 % от загубите на пчелните семейства са причинени именно от отравяне с пестициди, а заболяванията са причина за 29 % от загубите.

Голям проблем за всички пчелари, които имат пчелини в земеделските райони от страната е неспазването на изискванията на Наредба 15 на МЗХ, според която фермерите са длъжни да уведомяват компетентните органи, преди да третират културите, които отглеждат с пестициди, за да може след това да бъдат уведомени и пчеларите в региона. /БГНЕС

Източник: Днес+

Вашият коментар