Майска болест
Болести и вредители

Майска болест

Майска болест
Проявява се през пролетта (април, май), поради продължително застудяване на времето, след активен период на събиране на мед и прашец. От лошото време, пчелите продължително време не могат да излязат от кошера и да си осигурят достатъчно вода или да се освободят от натрупаните в червото им екскременти.

Напоследък се заговори в научните среди, че майската болест не е незаразна, а заразна болест поради изолирането на един нов вид Spiroplasma melliferum, (микроорганизми стоящи на границата между бактериите и вирусите). Те предизвикват различни заболявания по растенията откъдето пчелите ги пренасят и в кошера.

Постъпващите с храната причинители се размновават в средното черво на младите пчели ( 3-13 дневни) и от там преминават в хемолимфата, където се намножават. За проявяване на заболяването голяма роля играят предразполагащите фактори, като внезапно застудяване на времето и невъзможност пчелите да се облитат.

Коремчетата на болните пчели са подути и приповдигнати нагоре. Отначало пчелите са възбудени, а след това угнетени, загубват способността си да летят и пълзят около и пред кошера.
Лечението се състои в даването на разреден захарен сироп (3:1 вода – захар), няколко пъти през 3-4 дни, до оправяне на времето. Профилактиката се състои в отглеждане на силни пчелни семейства.

Вашият коментар