Пита мед
Новини

Между 9000 и 12 000 тона мед годишно се произвеждат в България

Пита мед Между 9000 и 12 000 тона мед годишно се произвеждат в България. Това съобщи на пресконференция във Варна Пламен Иванов, председател на Национален браншови пчеларски съюз, предаде репортер на радио „Фокус”-Варна. Иванов уточни, че около 3000 тона от произведения в страната ни мед е за вътрешнообщностна доставка, която е ориентирана към Германия, Италия и Австрия, които са най-големите потребители на роден мед. В Германия държи от този експортно ориентиран продукт около 2000 тона мед.
Предимно се изнасят флорни медове, като по думите на Иванов интересното при този вид пчелен продукт е, че той се изнася във варели и не се изнася в малки разфасовки. Специалистът заяви, че това е важно уточнение, тъй като означава, че този продукт не отива в търговската мрежа на Германия по етикировката на български продукт, а те си го преетикират. „Той отива за хранително-вкусовата промишленост и обикновено българският мед се използва за подобрители на техните медове”, разясни Пламен Иванов и добави, че с родния мед се подобряват и китайските продукти. По думите му тази година, която още не е приключила, е средно слаба за производителите на мед, тъй като произведената продукция е около 7500 тона. Той обясни, че причината за това е фактът, че в някои райони на страната климатът е бил доста сушав и това е оказало сериозно влияние върху количеството произведен мед.

По отношение на самия мед, Пламен Иванов коментира, че действително този продукт е изключително полезен за здравето на човека, но подчерта, че значимостта на пчелите в природата е огромна. Най-характерно за пчеларството по думите на специалиста е, че без пчелите намаляват добивите на маслодайните култури и посочи, че 75% се увеличават добивите на слънчогледа и на другите маслодайни култури от опрашването на пчелите и подчерта, че ползата за земеделието е несравнима.

Във връзка с цените, на които се търгува медът, Пламен Иванов коментира, че той е борсова стока, като средната цена, на която се продава, е между 2,80-3,20 евро на килограм на едро. Според него с настъпване на есента е възможно и цената на пчелния продукт да се увеличи поради факта, че всички услуги също се увеличават. Той добави, че очаква цената да не се повиши драстично, като сега килограмът на дребно се търгува за около 10 лева, а е възможно цената да стане до 13 максимум 15 лева за килограм. „Това не е по-голямо поскъпване в сравнение с другите стоки за употреба", каза Иванов и посочи, че пчеларството е свързано и с горивата, транспорта, но освен това производителите имат и съпътстващи разходи, които трябва да се покрият.

Източник: http://farmer.bg

Вашият коментар