Суперпчели
Новини

Суперпчели ще спасяват човечеството от глад

Суперпчели

Канадски учени селектират нов вид суперпчели, устойчиви на вируси и студ, които ще подобрят опрашването на културите и ще спасят човечеството от глад, пише сайтът Fast Company.

Изследователите от университета Манитоба в град Уинипег започнаха да разпращат на пчеларите из цяла Канада пчели кралици, които са показали резистентност на бацили и паразити.

Всяка генерация от оцелелите видове е размножена за следващия сезон, като учените се надяват по този начин да създадат суперпоколение, което да надживее болестите по кошерите, които напоследък силно поразиха популациите.

Синдромът на разрушената пчелна колония, при който медоносните пчели-работнички изчезват, за пръв път се появи в САЩ през 2006 година. Вследствие на тази опасна епидемия в Северна Америка се констатираха най-ниските добиви на мед през последните 35 години. Към нея трябва да прибавим и развитата резистентност спрямо инсектицидите на главните врагове на пчелните семейства.

Според последни данни на ООН, вирусите и паразитите убиват годишно 85 на сто от пчелните популации в Близкия изток, от 10 до 30 на сто от европейските и 30 на сто от американските. Това води до огромни щети за селскостопанските реколти, оценени на 83 милиарда долара. По данни на същата статистика 70 на сто от хранителните култури в света се опрашват от пчелите.

Канадските учени решиха да тръгнат по нов път в решението на тревожния проблем. Вместо да разработват нови препарати срещу вирусите и бацилите, те заложиха на отглеждането на значително по-устойчиви пчели.

Новата им селекция е не само по-резистентна на вредителите по кошерите, но и много по-издръжлива на студовете, в сравнение с обикновените рояци. В Европа едва 46 на сто от пчелните семейства преживяват зимата, докато при канадските "суперпчели" тази цифра достига 75 на сто.

Канадските учени се надяват новите устойчиви видове да спасят човечеството от надвисналата световна хранителна криза, свързана с намаленото опрашване на културите. Според тях бъдещето на човечеството е пряко свързано с бъдещето на пчелите, съобщава БТА.

Източник: Dnes.bg

Вашият коментар