Пчелар
Новини

С 84 000 са намалели пчелните семейства за една година в България, според председателя на браншовия съюз

Пчелар България е на последно място по консумация на мед в ЕС. Това заяви Пламен Иванов председател на Национален браншови пчеларски съюз по време на пресконференция във Варна, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна. Той посочи, че според статистиката на човек от българското население се пада по 150 гр консумация на мед. По думите му в България медът се консумира преди всичко през зимните месеци, когато има ръст на настинките и болестите, като се взима с цел засилване на имунната система. За сравнение във Франция годишно се консумира 800 грама мед, а в Испания до 2,5 кг.
„Българинът няма традициите, обичаите и навика да консумира пчелен мед”, категоричен бе Иванов, което според него се дължи, че няма правилно възпитание нито при деца, нито при подрастващото поколение, нито пък има рекламна дейност, с която да се популяризира качествата и ползата от консумацията на български мед.

По отношение работата на пчеларите Пламен Иванов заяви, че ситуацията никак не е „розова”. Той посочи, че 1,5% е професионалното пчеларство в страната, като броят им е между 38 000 до 40 000 пчелари, които отглеждат до 21 коша. Средната възраст на пчеларите е 69 години, което е още по-стряскащо като статистика. 685 000 е броят на пчелните семейства, което с 84 000 по-малко от предходната 2010 година. Иванов добави, че цифрите, които цитира, са на основание аграрния доклад, който е излязъл от Министерството на земеделието и храните и е бил приет от Министерския съвет. В него пише още, че намаляването на пчелните семейства се дължи на няколко фактора. Първият е неконтролируемото пръскане и употребата на хербициди от страна на зърнопроизводителите. На второ място, като причина за намаляване броят на пчелните семейства в доклада се посочва ширещите се заразни и незаразни болести. 10 000 са пчелните семейства, които са починали от глад, пише още в доклада. Според Пламен Иванов качеството на родния мед е добро, което се дължи на факта, че в него преобладават много билки, което е и причината в България да има толкова много уникални медове. Въпреки това обаче на световните пазари, където се търгуват големите количества, страната ни е неконкурентноспособна. Той даде за пример китайският мед, който влиза в Европа на цена от 0,62-0,64 евроцента, като е придружен с всички необходими сертификати, за да се продава спокойно в Европа. Дори след плащане на акцизи и други налози цената му е по-ниска, от произведения в България. Специалистът посочи, че активно пчелите се отглеждат само четири месеца – през лятото, докато в Китай и Аржентина се вади мед целогодишно. Освен това там се използват новостите в технологията и медицината, а наред с това се практикува и подвижно пчеларство.

Източник: http://www.farmer.bg

Вашият коментар