Новини

Пчелари правят проучване за консумацията на пчелни продукти

Правят се проучвания, с които да се установи доколко българите познават различните пчелни продукти и техните свойства. Причината е, че в България се знае малко за пчелните продукти и свойствата им извън пчелния мед, коментира Ефрем Моллов, председател на пчеларското сдружение "Родопикасет" и организатор на инициативата "Национална седмица на българските пчелни продукти", която завърши преди два дни.
 
Според пчеларят приложението на прополиса, на пчелното млечице и пчелния пращец все още остава тера инкогнита за българския потребител.Пчелното млечице е сложен биологичен продукт, отделян от глътъчните и горночелюстните жлези на младите пчели. С него се хранят пчелата-майка и малките ларви на пчелите.
 
В състава на пчелното млечице влизат белтъчини (13-30%), въглехидрати, липиди, богат спектър от витамини – B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, както и C, A, D и E, минерали (най-вече желязо, манган, цинк и кобалт).
Според много изследователи пчелното млечице принадлежи към веществата с неспецифично действие за организма. Сумарният ефект от въздействието му води до общо подобрение на жизнените сили на организма, подобряват се физическият и психическият тонус на човека.
 
По своята същност прополисът, известен още и под името пчелен клей, представлява произведено от пчелите смолисто вещество с тъмнозелен до кафяв цвят. Той е съставен от смоли (50-80%), восъци (10-35%), етерични масла (5-15%), пращец (5-15%) и много други биологично активни вещества.
 
Още от древността прополисът е използван за лечение на простудни заболявания, рани, язви. Той е доказан имуностимулатор, който се окачествява и като естествен широкоспектърен антибиотик.
 
Според Ефрем Моллов в България на едро килограм пчелно млечице струва 500 лв., а на дребно – 10 лв. за 10 грама, т.е. един килограм е 1000 лв. Прополисът струва 50-60 лв. на килограм на едро, а на дребно – 100 лв. на килограм.

Източник: http://fermer.bg

Вашият коментар