Новини

Kръгла маса на кампанията „За пчелите и хората”

Няма данни за синдром на празен кошер в България, но има висока смъртност на пчелите с конкретни причини. Те ще бъдат представени на кръгла маса на 8 септември в галерия Credo Bonum.

На 8 септември 2011г., четвъртък от 10:00 до 12:00 часа в галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2, София ще се проведе кръгла маса в рамките на кампанията „За пчелите и хората”. На нея за първи път ще бъдат представени данните от теренното проучване за състоянието на пчеларството в България. Те ще бъдат коментирани от министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, председателят на Сдружение „Съюз на българските пчелари” Михаил Михайлов, председателят на Националната научна асоциация по пчеларство и проф. Кънчо Кънчев и други експерти.
През месеците юни-август 2011г. екипът на проекта „За пчелите и хората” в състав Пламен Димов, инж. Илия Цонев, др. Йордан Христов и Делян Спасов, обиколиха над 40 пчелина в цялата страна в търсене на причините за високата смъртност на пчелна популация в България. В резултат те обработиха данните и съставиха специализирана статистика, която ще бъде изнесена на събитието на 8 септември и ще постави множество въпроси за дискусия във връзка с проблемите на пчеларството в България.
Кръглата маса ще започне с прожекция на репортажния филм, заснет по време на теренното проучване, последван от презентация на координатора на кампанията Пламен Димов. Той ще представи данните и изводите от проучването и ще постави редица важни въпроси за обсъждане на кръглата маса. След това ще бъде дадена думата за изразяване на становище на представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство по управление на средствата от ЕС, както и на представители на пчеларски обединения, ветеринарни лекари и други експерти в областта на пчеларството. След това ще се пристъпи към отворена дискусия по темите и проблемите, набелязани в изказванията на поканените експерти.
На финала на кръглата маса ще бъде обявено сформирането на работна група от експерти, която да предложи план от мерки за справяне с проблема за високата смъртност сред пчелите, съответно адресирани към пчеларите, държавните институции и към обществеността. Кръглата маса е отворена за участие, като желаещите трябва да заявят предварително своето присъствие до 7 септември по ел. поща на адрес: office@credobonum.bg
 Кръглата маса е част от проекта „За пчелите и хората” организиран от Фондация Credo Bonum с подкрепата на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност“.

Тази новина беше получена като e-mail до администратора на pcheli.net от Галина Димитрова-Димова.

Вашият коментар