Новини

Селяни пълнят буркани с мъртви пчели

Изследват мъртвите насекоми и проби от почвата в Горна Бешовица, за да разберат причината за масовия мор.

Буркани, но не с консервирани зеленчуци, задръстиха кабинета на кметицата на мездренското село Горна Бешовица Росица Димитрова. Стъклените опаковки са пълни с мъртви пчели.

Внезапен мор поразил труженичките тъкмо в сезона, когато им се отваря поле за дейност. Работливите насекоми се натръшкали в неделя привечер. Поразени са семействата от стотина кошери на местни стопани. Хората веднага подали жалби, защото ако не го направят в срок от 24 часа, ще бъдат лишени от обезщетения.

Измрелите пчели пък струпали в кметството, откъдето са закарани за анализ. От „Растителна защита“ вече са взели проби от почвата, за да изследват дали е замърсена и от какво. Опасенията са, че арендаторите на ниви в местността Райкова могила са извършили пръскане със силна отрова. По закон те трябвало да предупредят за третирането на площите 5 дни предварително.

„Не сме предупредили, защото не беше нужно, пръскахме за плевели, но това не е опасно“, коментира представителят на фирмата арендатор „БМП-груп“ Божидар Нинов. Той отказа да назове препарата, който е използван. Нинов, който е и председател на Общинския съвет в Роман заяви, че ще огласи повече подробности, когато излязат резултатите от изследванията.

Източник: news.vratza.com

Вашият коментар