Новини

Пчели тормозят село Сухозем

Пчели нападали и хора, и все още зелените плодове в пловдивското село Сухозем. След зачестилите случаи на ухапани кметът на селото търси начин да издейства терен, за да бъдат изнесени пчелите извън населеното място.

Иван Кавалджиев обработва двора си, когато е нападнат от пчелите. При подобно ухапване всеки ще се отърве само с оток и лек сърбеж. За Иван това е равно на смърт.

Целият треперя, подут съм  виждате ръцете и лицето…Добре, че беше тази тръбичка, иначе щях да съм умрял. През деня по двайсет трийсет пъти бягам да се крия, разказа Кавалджиев.

Баба Въла също има страх от насекомите. Казва, че покриват главите на внуците, за да ги качат в колите, че да не бъдат нахапани.

Собственици  на агресивните пчели са Василка Недева и съпругът й Рашо. Двамата са пчелари от 30 години. Имат 70 кошера. Семейството не пожела да застане пред камерата, но обясни, че винаги се случва сред толкова пчели да има и по-агресивни, особено, когато се разваля времето. Те не потвърдиха информацията, че пчелите са внесени от друга държава и са специални пчели пазачи.

Заради зачестилите случаи на ухапани двамата са решили да продадат пчелните семейства или да ги преместят извън селото. Докато се случи това, пчелите ще бъдат проверени от специалисти, сигнализирани от кмета на Сухозем Лили Христозова.

„Имам подадена жалба и пратих писмо до Общинската служба по земеделие и гори да назначи комисия с Ветеринарната служба”, каза кметът Лили Христозова.

До дни ще стане ясно дали общинският съвет на община Калоянова, към която е селото, ще гласува терен извън Сухозем, за да бъдат преместени пчелните семейства.

 

Източник и видео към матеряла: bTV

Вашият коментар