Повече мед

Ограничаване производството на търтеите

На много пчелари ще се види чудно, а някои сигурно ще ме обвинят в невежество, когато говоря за ограничаване броя на търтеите, като условие за получаване на високи добиви. Това е така, защото не са малко пчеларите, които мислят, че търтеите са като момчетата в семейството – те давали кураж и подбуждали пчелите да работят повече.
Таранов доказва, пък и практиката го потвърждава, че за изхранването, от яйце до края на живота си, 1000 търтея изяждат около 6-7 кг мед и около 500 г цветен прашец. Освен това една търтеева личинка изяжда храна за 4 работни личинки. Много пъти съм виждал при пчелари само в една плодникова пита да има повече от 1000 търтееви килийки, от които само от едно люпене ще се получи съответното количество търтеи. Всеки може да си направи сметка от тази пита колко мед ще загуби. А от всички пити по 3 поколения на годината? Друга загуба от търтеите е, че първите 3-4 дни след излюпването биват хранени с пчелно млечице (за доузряване), което е за сметка на храненето на работните личинки.
Приема се, че за разлика от работните пчели, търтеите живеят до 2-3 месеца и консумират храна.
Като се има предвид, че за оплождането на една майка са необходими 7-8 зрели, продуктивни търтея, всеки пчелар може сам да прецени какво голямо количество мед и цветен прашец губи, без видимо да забелязва това.
Ограничаването броя на търтеите може да се постигне по няколко начина: Първо, най-сигурният начин е да се работи само с пити, изградени с правилни работнически килийки. Второ, на пчелина да се държат само млади, до 2-годишни майки, тъй като при тях пчелите не са склонни да изграждат търтееви килийки, а и младите майки нямат склонност да снасят търтееви яйца. Трето, през роевия период да не се предлага на пчелите да градят, тъй като имат склонност към изграждането на търтееви килийки. Знаейки вредата, която излишните търтеи нанасят върху добивите и начините, по които може да бъде ограничен броят им, пчеларят ще получи допълнително най-малко по 10-12 кг мед от пчелно семейство.

Вашият коментар