Статии

Меденият масаж е лечебен

Този метод е дошъл от древен Тибет и се отнася до рефлектотерапията. Той е основан върху взаимодействието на кожата с биологичноактивните вещества, които се съдържат в меда, включвайки също така стандартните методи на взаимодействието на меда. Препоръчва се при радиколит, остеоходроза, за възтановяване на общия физически тонус и състоянието на кожата. При масажа с мед значително се подобрява кръвообращението в дълбоките слоеве на кожата и прилежащите и мускули, което способства за храненето на вътрешните органи и тъкани. Медът, отдавайки своите биологичноактивни вещества, абсорбира токсините и спомага за бързото им извеждане от организма. Такъв масаж се прави и за увеличаване работата на лимфите и изчистване на кожата.След него подкожните уплътнения се изглаждат, кожата става копринена и здрава. Курсът на медения масаж е 15 сеанса, които се провеждат през ден. Много е важно масажът да се проведе именно през ден.
КАКВО ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА МАСАЖА
Мед – натурален, липов или друг, без добавки и задължително некристализирал. Като добавка може да добавите етерични масла – лимонено, портокалово, мандариново, евкалиптово, лавандулово в съотношение 1 ч.л. мед на 5 капки масло или смес от масла. Ако ще правите масаж на краката и празците, са достатъчни 2 ч.л. мед и 5 капки масла.
 ПРИМЕРНИ СМЕСИ
* 2 ч.л. мед, 5 капи лимоново масло, 2 капки евкалиптов, 2 капки лавандулово.
* 2 ч.л. мед, 3 капки лимоново масло, 2 капки портокалово, 2 капки лавандулово.
* 2 ч.л. мед, 5 капки лимоново масло, 5 капки портокалово.
* 2 ч. л. мед, 3 капки лимоново масло, 2 капки лавандулово, 5 капки ментово масло.
Медът се смесва с маслата непосредствено преди масажа. Ако използвате няколко масла, първо смесвате с тях, след това прибавяте меда и старателно разбърквате. Медът се нанася върху дланите и с потупващи движения се разнася върху масажиращата зона. Ако масажирате няколко зони, то те се редуват. След като медът е напълно нанесен върху тялото, дланите плътно се прилепят върху кожата и след това рязко се отделят. Постепенно потупващите движения трябва да стават се по – резки и по – силни. Медът се набива в кожата а на повърхността остава тънък слой. След това върху ръцете се появява бяла маса. Отначало тя излиза от порите и остава върху кожата. А след това по – голямата и част излиза от порите и остава върху кожата. Процедурата е болезнена и се прави 5-10 минути.След това медът се измива с топла вода и мека кърпа. След масажа кожата наложително се намазва с овлажняващ крем. Понякога след масажа могат да останат синини които изчезват постепенно. Процедурата е болезнена само първите пъти,след което кожата се адаптира и масажът се понася доста по – лесно.
Противопоказания към медения масаж – при алергия към меда и хемофилия.

Вашият коментар