Статии

Лечебен ли е нагряваният мед?

В продължения на столетия са се разработвали методи на лечние със смеси от нагрят мед.

Медът е забележителен с това, че различните елементи се намират в него в балансирано състояние. Това е важно, защото недостига или излишъка на даден  елемент в организма може да доведе до различни заболявания. Например, излишъка на медта може да доведе до анемия, язва на дванадесетопръсника, бронхиална асма, повишено количество на молибден довежда до подагра, на цинк – до нарушаване обмяната на веществата.Широко разпространено е мнението, че при нагряване на меда се нарушават неговите целебни свойства с изключение на въглехидратите и че особена полза от такъв мед няма. Обаче, това далече не е така. Всички химични елементи на меда, жизнено важни, както за пчелите така и за човека, влизат в състава на отделните ферменти и витамини. При нагряване на меда някои витамини и ферменти се разрушават, освобождавайки подвижни йони на металите, активиращи в организма на човека действието на много активиращи катализатори. Ако използваме за храна нагрят мед, то йоните на калия, натрия, меда, цинка, магнезия, мангана, желязото и други елементи встъпват в реакция, обезпечаваща нормалната дейност на клетките, също се включват във ферменти, които регулират разнообразни химически реакции.

    В продължение на столетия са се разработвали методи на лечение със смеси с участие на нагрят мед. Още великия лекар Авицена при болки в гърба е препоръчвал да се пие отвара от черен нахут с аир, мед и топено масло. За усилване на потенцията той е препоръчвал да се пие преди сън заедно с гореща вода лъжица смес от равни количества сок от лук и мед и сварени до гъстотата на меда. Друг лекар от древноста Амирдовлат Амасиаци препоръчвал на болните от ангина да си жабурят гърлото с отвара от мед и сок от зелена черупка на гръцки орех. За употребата на мед и цветен прашец той е писал: ” Вземи 24 драма(1 драм = 2,9 гр) трева и ги намокри за 24 часа, след това ги свари, отцеди прибави 120 драма мед и вари до сгъстяване. След това го употребявай. Свойствата на този сироп са такива, че той ще помогне на черния дроб и стомаха, при уплътняване на далака, при жълтеница и при колики. Така също помага на пикочните пътища и изкарва камъни с урината.” Отвара от татарник с мед и прашец за избавяне от лишей. Вареният мед се е смятал за целебен при пресни язви, ухапвания от зверове. Него са го използвали и като противоотрова.

   Един от компонентите на много стари рецепти е била медената вода, тя докарва апетит, прави урината по-обилна. Взема се една част мед с две части прясна вода и се вари до сгъстяване. Медената вода се прпоръчва и при телесна слабост, подутини, тумори, кашлица и като противоотрова. В днешно време нагретия мед с живовлак се прпоръчва при гастрит и рак на стомаха, а сок от кремид лук – при бронхиална асма, със зверобей при туберколоза, с калина при кашлица.

  По такъв начин, целебния потенциал на меда с нагряването не изчезва. Така, че смело пийте сокове с обрулени плодове с мед, хапвайте си торти и курабийки с мед, наслаждавайте се на горещ билков чай с мед и бъдете здрави.

Вашият коментар