Статии

Какво е това чист восък?

”Диви” или „домашни” пчели го произвеждат? Какво да използваме в къщи и в медицината? 

Защо в някои рецепти, в които се използва восък ,се изисква восък не от „домашни”а от „диви” пчели? Под понятието „чист восък” се подразбира восък, в който отсъства парафин, който се използва при производството на восъчни листове, които се явяват средна стена за пчелната пита. Парафинът се добавя затова, за да има восъчния лист по – висока температура на топене и да е по – здрав. Процента на парафина не трябва да е по – висок от 15% но на практика се намират производители, които използват и повече. Можем да се опитаме да ги разберем: парафинът е по – евтин от восъка, себестойноста на продукцията е по – ниска и печалбата съответно по – висока. Такъв восък в медицината не е пригоден в повечето случаи. Няма домашни пчели, всички пчели са диви. Восъкът, който се отделя от жлезите им е еднакъв и в гората и кошерите у дома. Да кажем и все пак няколко добри думи и за парафина, който също се използва в медицината. Например заради високата си топлоемкост, се използва при дълбоки нагрявания. Пчелите имат на коремчето восъчни жлези, разположени под четири двойки восъчни огледалца отделящи восък на тяхната повърхност. Излизащия от тях восък застива на восъчните огледалца, във вид на дребни и полупрозрачни пластинки. От восъка пчелите изграждат килийки за меда и за развитието на потомството. 


НАЙ-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ВОСЪК ОТДЕЛЯТ ПЧЕЛИТЕ ВЪВ ВЪЗРАСТ ОТ 12 ДО 18 ДНИ

Необходимо условие се явява наличието на пчелен мед и прашец. Има значение разбира се и свободното пространство в кошера. За отделянето на 1 килограм восък (той се получава от 4 млн. пластинки от восък) пчелите изразходват около 3,5 кг мед. Восъкът представлява смес от много химически съединения. В него са определени над 300 вещества: слойни етерни масла, свободни маслени киселини, въглехидрати, вода аромати, багрилни, минерални и други вещества. Около 70-75% от всички вещества, влизащи във восъка, това са сложни етерни масла. Те практически не влизат в химически реакции с други вещества (с изключение на основи). Именно затова восъкът може да се съхранява много дълго. Восъкът е неразтворим във вода, глицерин и почти неразтворим в спирт. По – лесно се разтваря в мазнини и етерни масла, терпентин, бензин. Плътноста на восъка се понижава при повишаване на температурата на въздуха. Температурата на топене е 62-68 градуса.Тава е лесно възпламеняващ се продукт, който изгаря без остатък. Восъкът – това е биологически активен породукт, който има високи бактерицидни свойства, които не се губят даже при техническа преработка.

ВОСЪКЪТ ОТДАВНА СЕ УПОТРЕБЯВА В МЕДИЦИНАТА

При ангина Хипократ е препоръчвал да се наслагва върху шията слой восък. Авицена е използвал восъка като облекчаващо кашлицата и отхрачващо вещество, а така също и за отделяне на мляко при кърмещите жени. Обаче в последствие химическите терапевтични средства заменят восъколечението. В последното десетилетие ситуацията започна да се променя. Все по често започват да се проявяват отрицателни странични ефекти от химическата терапия и повечето лекари и пациенти са разочаровани от нея. Те започват да се обръщат към към природните биологически продукти, в това число и към восъка. Някои изследвания убедително са доказали, че восъкът от пчелните пити притежава забележителни целебни свойства, особенно ако едновременно се употребява и мед. Дъвченето на медни пити лекува от сенна треска. 

Със същата цел, а така също за лечение на заболяването на устната кухина, с успех се използват восъчни запечатки. Лечението с восък все по – голямо приложение намира при възпалилителни заболявания на носа и неговите кухини, на бронхиална асма и парадонтоза.Нито в един продукт не се съдържа толкова каротин, колкото във восъка.Ако в 100 гр моркови се съдържа от 2 до 9 гр капотин, то в същото количество восък 8-12мг. Благодарение на наличието във восъка на витамин А, необходим за нормалното развитие на клетките и покриващия епител на кожата, а така също връзката със смекчаващи и противовъзпалителни свойства на восъка, него го използват при лечение на заболяванията на кожата, слузестите повърхности и за заздравявания на рани. Восъкът се приема вътрешно при спастичен колит. Със смаска от восък лекуват нарушение на периферното кръвообръщение, по – често в областа на долните крайници. Восъкът се използва за лечение на кожна туберколоза (приготвя се смес за мазане от восък и масло за чай). Различни смеси за мазане с восък подобряват състоянието на кожата, способстват за бързото заздравяване на нейните повредени места, което се обяснява с наличието във восъка на витамин А и някой други биологически активни вещества. Восъкът който попада в стомаха се усвоява от организма, обаче той оказва полята на смазка, която влияе благотворно на червата. Освен това восъкът се явява добър абсорбент (притежава свойство да свързва и едновременно спомага за отделянето от организма на вредните вещества). Използването на кремове и маски от восък, мед, сокове и екстракт от витаминни растения, способстват подобряване състоянието на кожата, предодвратяват преждевременно развитие на бръчки, позволява да се съхранят не само красотата,но и здравето. 

Вашият коментар