Новини

Пчелари: ГМО ще унищожи пчелите

Ако в България се допусне отглеждането и разпространението на ГМО, това ще бъде началото на края на българското пчеларство. Това каза  днес председателят на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев , който откри в Плевен международното изложение "Пчеларство – 2010". Според Ганчев унищожаването на сектора би имало и социален ефект, тъй като пчеларството  осигурява допълнителни  доходи за хиляди хора.
По-големият проблем обаче е опасността за здравето  на хората, смятат  от пчеларския съюз. Оттам обясниха, че  разпространението на генно-модифицирани култури на практика ще стане неконтролируемо, тъй като медоносната пчела има 80% заслуга за кръстосаното опрашване и възпроизводството на растителните видове.
"Не можем да слагаме табелки на растенията и да забраняваме на пчелите да кацат върху тях, защото са ГМО, пчелата си взима полена и на 10 км. разстояние", добави председателят на браншовата организация.
Според доц. Пламен Петров –председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство, чрез ГМО можем да унищожим единственото насекомо на земята, което възпроизвежда средата, в която живеем
Доц. Петров припомни твърдението на  Айнщайн, че ако изчезнат пчелите от  Земята, само след 4 години ще изчезне и животът от нея. Той каза още, че  е твърде малко  времето,  за да се проследят страничните ефекти, резултат от ГМО.
Доказано е обаче, че въздействието на ГМО върху пчелите е пагубно, добави доц.Петров. Това се дължи на отделяните от ГМО токсини, станали причина за измирането на много пчелни семейства по света.
Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар