Новини

Тревога! Пчелите ни намаляват опасно.

Тревожна тенденция наблюдават производителите на мед у нас. По думите им с всяка изминала година броят на пчелите намалява. 
Според пчеларите, ако тази тенденция се запази, до 2025 години пчелите в целия свят ще изчезнат. 
Производителите освен това се притесняват, че недобросъвестни търговци продават мед менте на българския пазар. 
Родът на Иванка Хосейни се занимава с производство на мед вече един век. Тя самата се грижи за пчели от 30 години и споделя, че не боледува, защото всяка сутрин хапва лъжица от натуралния продукт. И тази година Иванка е изложила своя мед на традиционния Меден базар в Пловдив, на който участват пчелари от цялата страна. 
„Произвеждам мед от дълги години и се дразня на колеги, които се опитват да пробутат ментета”, сподели пред Dnes.bg пчеларката Иванка Хосейни.
Пчеларите са притеснени, че масово търговци предлагат на пазара фалшив мед, който няма същите полезни качества като истинския, защото е примесен със сладък екстракт от царевица.
„Качественият мед трудно се различава от некачествения. Този, който се излага на подобни базари, е проверен в лаборатория и само така можем да сме сигурни какво има в бурканчето”, казва пчеларят Димитър Бонев.
Пчеларите се тревожат и че пчелите са на изчезване. 
„Масово пчелите се разболяват от така наречения израелски вирус”. Това каза пред Dnes.bg д-р Мирослав Белчев, който също е изложил своята продукция на медния пазар в Пловдив. 
„В Китай големи области са третирани с опасни препарати и по този начин там са избити голяма част от пчелите. Затова в момента хората на ръка събират прашец и на ръка опрашват дърветата”, каза д-р Белчев. Според него обаче тази практика в световен мащаб не може да се приложи. 
Пчеларите твърдят, че за техния мед има голям пазар в Европа, но изкупната цена е много ниска. За сравнение килограм мед се купува на цена от 4 лева, а търговци в Гърция например го продават за 16 евро.
Източник: Днес.БГ

Вашият коментар