пчела на паша
Статии

Пчелите разкривали убийства

пчела на паша Поведението им докато събират прашец може да помогне на детективите в разкриването на серийни убийства. Както пчелите се връщат в кошера, така и убийците се връщат на местопрестъплението.  Поведението на пчелите докато събират прашец може да помогне на детективите в разкриването на серийни убийства, твърдят учени.По същия начин, по който пчелите събират прашец далеч от кошерите си, убийците избягват извършването на престъпления близо до домовете им, доказва проучване на университета в Лондон.
"Географският профил", действащ толкова добре при пчелите, убеждава учените, че бъдещи експерименти върху животните може до доведат до разкриването на престъпления.
Трудът на учените вече е публикуван в "Royal Society journal Interface". 
"Ние се надяваме този опит да подпомогне модерната криминология," вярва д-р Найджъл Райн от университета "Куин Мери" в Лондон.
Да установим как пчелите събират цветен прашец е много по-лесно, отколкото да схванем сложното мислене на сериен убиец.
Учените работят в екип със Стив Комбър и Ким Росено, бивши разузнавачи от американските служби. 
Те поставят номер на пчелите, подобен на тези по ушите на едрия рогат добитък, и проследяват движенията им от кошерите до цветните пасища.
Анализът описва как пчелите създават "буферна зона" около кошера, където не трупат хранителни запаси. Това намалява вероятността хищник или паразит да атакува домовете им.
Това до голяма степен прилича на начина, по който серийните убиици подбират, търсят и определят жертвите си. 
"Обикновено те извършват престъпленията си недалеч от мястото, където живеят, но не и в пряка близост до своя дом. Това се дължи най-вече на страха да не ги види някой, когото познават", обяснява д-р Райн.
Значението на храната:
Разгадаването на "географския профил" на едно животно е интересен за биолозите, защото им помага да предсказват местоположението на важни хранителни площи и да предприемат мерки за "консервиране" на терените.
Проучването е дало ефект при много различни животински видове – от пчели и прилепи до големи бели акули. 
Как пчелите ще помогнат на полицията в разкриването но престъпления:
Интересно е, че събирането на цветен прашец може да се приложи към човешкото поведение, твърди д-р Райн.
Както пчелите отиват до цветята, разтоварват прашеца в кошера и отново се връщат обратно, така и престъпниците винаги се връщат на местопрестъплението, казват учените. 

Вашият коментар