Статии

Ужилване от пчели

Пчелната отрова може да погуби, но може и да оздрави човека.

Какво да правим след ужилването.

През лятото по различни причини човек може да бъде ужилен от пчели или оси. Това може да стане край пчелина, на пътя, по време на излет, в леката кола, в градината или на терасата. Много е неприятно, ако едновременно ужилят много пчели.

За да избегнем ужилването, когато наблизо се появи пчела, оса или няколко пчели, необходимо е да запазим самообладание и да престанем да се движим и да ръкомахаме – тези движения дразнят пчелите и те налитат върху човека. Дразни ги също и рязката миризма на пот, бензин и други подобни.

Ако все пак пчелата е забола жилото си в нашата кожа, първото нещо, което трябва да направим, е незабавно да го извадим с помощта на пръсти /това е по-трудно/ или с помощта на пинсета, ако се намира такава наблизо. В това жило има пчелна отрова, която се намира в специална торбичка. От нея посредством постоянни съкращения отровата се изстисква на тласъци в кожата.

Трябва да знаем също, че когато пчелата ужили, тя загива, докато ужилването оса не я довежда до гибел.

Ужиленото място може да се третира със скилидка чеснов лук, разрязана или отхапана.
Добри средства при ужилване са: глицеринът, сокът от магданоз, спиртът, невенът, листото от бъз – с тези средства, според случая, се натриват ужилените места. Ако се появи подутина, мястото се налага с компрес от вода и оцет.

По-голям проблем е, ако едновременно ни ужилят много, например 100 пчели. Тогава незабавно трябва да потърсим лекарска помощ, но преди това е добре по възможност да се изпие 100-150 грама концентриран алкохол /водка, ракия/ и витамин С във всякакъв вид /лимонов сок, дражета и пр./. Тези вещества бързо неутрализират пчелната отрова.
Много сериозно е ужилването в областта на устната кухина, например езика. Това може да стане поради невнимание, когато ядем плод или пием от бутилката сироп или сладък сок и не сме забелязали, че заедно с тях в устата ни е попаднала пчела или оса. Освен че е много болезнено, това ужилване води до силно подуване на езика, това ужилване води до силно подуване на езика, което от своя страна може да доведе до удушаване, особено на дете – и тук е необходима спешна медицинска помощ.

И накрая, нека споменем, че някои хора са свръхчувствителни към пчелната отрова и е достатъчно само ужилване от една пчела, за да се стигне до непоправимото. В практиката са фиксирани не един фатален случай след ужилване на пчела.

В същото време обаче човек постоянно може да привиква организма си към пчелната отрова, какъвто е случаят например с пчеларите – те просто не обръщат внимание на ужилванията, които са постоянен спътник на тяхната работа. Нещо повече, пчелната отрова в ограничени количества е много полезна за организма, тъй като стимулира неговия имунитет. Дозираното и постепенно нарастващо ужилване от пчели е старо народно средство срещу ставен ревматизъм и други заболявания.

източник: Здравен център "Дар"

Вашият коментар