Новини

Дядо Васил гони лакоми мецани с електропастир

След като четири пъти медунковците нападали пчелините му, Васил Чавдаров от с. Брезе прибегнал до модерната защита с безопасен ток. Той опасал кошерите с ограда, по която тече ток, наречена електропастир.

    Защо обаче пенсионираният старшина от МВР прибегнал до тази мярка. Додеяло му-на четири пъти неговите кошери ставали обект на посегателство от хищници. А малцина от нас знаят, че у нас те са защитен вид. Затова Фондация „Информация и природозащита” финансирана от фонд на европейското икономическо пространство, се е заела да направи каквото може за опазването на кафявата мечка в България.

     Още от миналия септември мечките започнали да нападат кошерите на дядо Васил. През ноща те се домогвали до пчелините, изяждали меда и стъпквали пчелите и кошерите. На сутринта той намирал всичко изпочупено и разхвърляно по двора и на пътя. Добре все пак, че не е имал среща и със самите тях.

     Сега той гледа кошерите си спокоен, защото са оградени с електропастир по който тече безопасен ток. От Ловно-рибарското дружество в Девин, което работи по специален европейски проект, дошли и монтирали електрпастира. За него стопанинът заплатил 400 лв. Захранването му с енергия става със слънчева батерия, а животното като опре нос в жиците, бързо дава на заден ход. И така на дядо Васил вече мечките не са му проблем. Сега той помага и на колегите си как да обезопасят пчелините си. Обяснява им как е получил обещетението, кое как става и те да се сдобият с електропастир.

Вашият коментар