Новини

Пускат отряд за борба с озверели пчели

Кошерите да бъдат извадени от населените места. Така ще бъдат ограничени инцидентите с нажилени от пчели хора и домашни животни. Предложението е на Националния браншови пчеларски съюз.

В момента има хора, които са сложили кошери на балконите си в София и никой не може да им каже нищо, твърди шефът на браншовиците Пламен Иванов.

Според него обаче, за да се махнат пчелините от градовете и селата, трябва те да могат да бъдат застраховани. Сега никой не искал да ги държи извън двора си, защото в кризата роми ги крадели, за да се отопляват с дъските от които са направени кошерите. Медът и пчелният восък пък се пласирали нелегално по пазарите на дъмпингови цени. Застрахователите отказват да застраховат пчелини, защото ги смятали за много рискови.

Случаят с убития от пчели кон не е прецедент, случвало се е десетки пъти и преди, твърди Иванов. Научно било доказано, че чифтокопитните имат специфична миризма, която привличала рояците. За да почине един кон, пък било достатъчно да бъде ужилен от 4 пчели.

Много по-сериозна опасност крият рояците около детски градини и училища, смята шефът на пчеларите. Затова и управителният съвет на браншовата организация решил да създаде ядро за бързо реагиране при инциденти. То ще бъде оборудвано с антиалергични препарати за първа помощ в случай на ужилване.

Наскоро хиляди пчели влезли в спалните помещения на детска градина. Извиканата на помощ Гражданска защита ги унищожила с отровни препарати, но това не било добър вариант, защото остатъци от тях можело да бъдат погълнати от хлапетата. В края на миналата седмица пък рояк, загнездил се в дърво в пловдивската детска градина "Мая", изплашил децата и персонала и те не смеели да излязат навън.

Професионалните пчелари имаме възможност чрез феромонови препарати да уловим рояка в преносим кошер, обясни Иванов. После пчелите се оставяли няколко дни под карантина, за да се види дали са здрави. Ако няма проблеми, се пускали в учебния център към националния браншови пчеларски съюз, за да се обучават начинаещите в този бизнес.

Проблемът е, че все още у нас пчеларството е само хоби, професионалистите са едва 1,5 на сто, твърдят браншовиците. Средната възраст на собствениците на кошери пък е 66 години.

В България няма пчели убийци, твърди още шефът на пчеларите. Африканските, известни още като "андерсонови", не можели да бъдат отглеждани у нас, защото климатът не им понасял и нямало как да оцелеят. Иначе те били по-трудолюбиви от родните породи и по-доходоносни. Според нашите браншовици африканските пчели били набедени за убийци. Те всъщност били изнесени от инвеститор в Южна Америка и там се получила кръстоска с местна пчела. Тя била много по-агресивна и наречена "убиец".

Със сигурност такива няма у нас, гарантира Пламен Иванов. Основните български породи били "Мелифера" и "Карника", имало и малък брой италианска.

Опасността от пчелите не трябва да се драматизира, но трябва грижа за хората и най-вече за децата, смятат пчеларите. Не било възможно рояците да бъдат маркирани като кравите с ушни марки и при инцидент трудно се установявало на кой собственик са. Често се случвало пчели да избягат от кошерите и да прелетят 10-15 километра.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Тошко Любомиров, научен сътрудник в Института по зоология към БАН: Дъжд и роене правят жилещите агресивни

– Защо зачестиха инцидентите с пчели?

– Обществено живеещите насекоми, каквито са и пчелите, стават агресивни, когато някой или нещо се доближи към мястото, където е царицата с голямата част от семейството и хранителните запаси. Тогава пазачите и работничките нападат всичко доближаващо се. В България има 200 вида пчели. Повечето са семейно групирани и са по-агресивни, дивите, които живеят сами, не нападат – няма какво да защитават.

Пчелите са раздразнителни и при промяна на времето, ако много вали.

– Защо?

– Микроклиматът им се нарушава и всякаква външна намеса ги прави по-бдителни и по-склонни да нападат, за да се защитят. Ако пчела царица излети да прави ново гнездо, около нея тръгват на рояк 5-6 хиляди работнички от старото. Те са изключително чувствителни. Ако в такава ситуация конят им се е изпречил на пътя, една е достатъчно да ужили, тя изпуска феромони, които са химически сигнал за другите, и те също жилят.

– Има ли пикови години?

– Когато повече се роят, естествено, повече жилят.

– Размножаването влияе ли се от климата?

– Не. Пчелите са двуполови. Мъжкият – търтеят, излиза през есента, еднократно опложда и умира. Женската снася през 7-8 дни по няколко десетки яйца и те се обслужват от другите работнички.

– Дразнител ли са мрежите на мобилни оператори?

– Не. Пчелите се ориентират визуално, запомняйки близки предмети. Те нямат рецептори, които да възприемат вълнови намеси, не ги усещат. Малко вероятно е.

– Възможно ли е да има у нас африкански пчели?

– Африканските медоносни пчели са много по-големи и по никакъв начин не биха могли да преживеят тук. За да се пренесат тук, трябва да се пренесе царицата, за да направи семейство. Изключено. Тази пчела, която е у нас, е разпространена на Изток до Тибет. След това започват други азиатски видове, които също са доста свирепи. По Амазонка пък се среща друг вид пчели, които са още по-агресивни. Те са по-едри и нападат от много по-голямо разстояние. Нашите атакуват, когато дразнителят е на 1-2 м до гнездото или ако се пресече пътят им до храна на 10 м.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Хапят ни по главите като бесни кучета

Агресивни пчели тормозят и карловското с. Сухозем. "Увиваме главите си с престилки. Бягаме от тях, а те вървят след нас и хапят по главите, като бесни кучета са", описва напастта 85-годишната Въла Макавеева.

"Крием децата вкъщи. Като стане време да си ходят в Пловдив, ги увиваме в чаршафи и ги качваме на колите", допълва Мина Гюзелева.

Най-страшно е за хората с алергия. "Само космонавтски скафандър не съм си сложил. Нося си тръба за интубация навсякъде, защото, като ме ухапе, носоглътката се затваря и не мога да дишам. За 15 минути мога да умра", разказва 50-годишният Иван Кавалджиев, който постоянно пие лекарства, за да не е фатално ужилването. Само за ден му се наложило да се интубира сам 3 пъти.

Всичко започнало преди 2 г., когато в Сухозем се заселил Рашко Недев и поставил в двора си 70-80 кошера. Сред пчелите му били и агресивните. "Те са малки и черни, не носят мед, а пазят останалите, но са много свирепи.

Като се кръстосват с другите, правят и тях убийци", казва Кавалджиев. "Напролет е най-страшно, пчелите са гладни.

Жилят ме поне по три на ден. Не съм алергична, но се подувам цялата. Слагам си урбазон", твърди Жана Маринска. Молила Рашко да направи нещо, но минали 2 г. в обяснения. "Най-големият ужас бе на 13 май, когато мъжът ми се наведе на двора да прибере маркуча и една го ужили зад ухото. За минута се поду, покри се с обриви. Едва го спасиха", казва жената. Тя направила подписка, парафи сложили 60 души, пратили я до кмета на Сухозем. "Рашко отваря пчелина и в лошо време, носят се черни рояци като от онзи вулкан и влизат у нас като бесни кучета", разказва Иван Кавалджиев. "Всичко е преувеличено, съседите на пчеларя са злонамерени", казва доц. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив, участвал в специална комисията по случая. Общинските съветници гласували терен извън Сухозем, където Недев да премести пчелина. Преди дни той изнесъл кошерите.

ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

В Балкана насекомите са по-страшни от мечка

Отпадналост и световъртеж са най-малките последици при нежелано ухапване от насекоми, обясниха експерти от екоминистерството. По заръка на министър Нона Караджова те разработиха наръчник на туриста, за да знаят как хората да се пазят. Дори в планината носете медикаменти, ако сте алергичен към ухапвания от насекоми, съветват от екоминистерството. При ужилване жилото да се извади веднага, като се хване възможно най-близо до кожата. Ако видите пък кърлеж на дрехите си, го махнете с помощно средство, а не го размазвайте с ръка.

Ако ви ухапе змия, не тичайте за помощ, бързайте бавно. Тичането ще помогне на отровата да ви убие по-бързо.

Срещу мечки и диви прасета трябва да се вдига шум, пише в наръчника. Това плаши едрите животни и те бягат. Ако ви срещне мечка, не бягайте, оттеглете се бавно, тя няма да ви закачи, казват екоекспертите.

ВИКТОР ИВАНОВ

източник: в.24 часа

Вашият коментар