Статии

Медоносни пчели оцеляват от хилядолетия в Сахара

Живата природа намира начини да се съхрани – даже и на най – неподходящите за живот места.

Пчела

В пустинята Сахара има пчели, които живеят в изолация от поне 5 хил. години. Тези пчели са дошли в района на Куфра (в Либия) още по времето, когато Сахара е била зелена савана и са оцелели до наши дни в оазис насред пустинята. Най-близкото съседно обитание на пчели се намира на повече от 1000 километра разстояние.
pchela
Генетично проучване показва, че пчелите от района на Куфра са останали изолирани и защитени от многобройните паразитни болести, които са засегнали околните популации от медоносни пчели. Подробности за проучването са публикувани в списаниетоConservation Genetics.

Преди около 10 хил. години Сахара е била зелена савана пълна с живот и е била много подходящо местообитание за медоносните пчели (Apis mellifera). В наши дни обаче Сахара е негостоприемна пустош с обширни пясъчни пространства, където на огромни разстояния не вирее никаква растителност. Въпреки това пчелите са успели да оцелеят в някои от оазисите – в повечето случай благодарение на хората, които полагат грижи за кошерите, за да произвеждат мед.

Но има и популации от диви пчели, които са оцелели – едната е в района на Куфра в югоизточна Либия, а другата – в оазиса Брак в западната част на страната.

 

Источник: Добрите Новини

Вашият коментар